Audi Side Assist... unavailable? - Audi Q3 Forum
User Tag List

 2Likes
Reply
 
Thread Tools
post #1 of 17 Old 05-05-2015, 09:40 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 16
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Audi Side Assist... unavailable?

Just got this on my MMI today.

Said that the Audi Side Assist unavailable, has this happened to anyone before?
Will probably bring it into the dealer tomorrow, but just wondering if anyone else has gotten this error?
kniteshift is offline  
post #2 of 17 Old 05-05-2015, 11:58 PM
Senior Member
 
nickjs1984's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Pittsburgh, PA
Posts: 198
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 44 Post(s)
Garage
Send a message via AIM to nickjs1984
Hmm. Could it be due to a sensor being blocked or thinking it's blocked?

--
Current:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
, Florett Silver/Chestnut Brown
Previous: 2012 Volvo S60 T5, Vibrant Copper/Beechwood
2009 Audi A3 2.0T, Ibis White/Luxor Beige
nickjs1984 is offline  
post #3 of 17 Old 05-06-2015, 05:57 AM
Super Moderator
 
rnlabas's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Location: Greenville, SC - USA
Posts: 2,371
Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 602 Post(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by nickjs1984 View Post
Hmm. Could it be due to a sensor being blocked or thinking it's blocked?
Yep, this happens from time to time (some radar detectors shut it down and vice versa). It wil usually reset itself (ignition off) and if counted too many times will throw a DTC...


- Roger
_______________________________________


2014 R8 V10+ 6MT, Daytona Gray Pearl/Black w/Diamond Stitching
2015 Q3 2.0 Quattro Prestige S-line, Tundra/Chestnut
2016 TTS, Nano/Express Red
rnlabas is offline  
 
post #4 of 17 Old 05-06-2015, 03:08 PM
Junior Member
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 12
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
I've had this problem happen to me before as well. Ended up taking it to the dealer to get it checked out but it was no biggie to fix. Now I wonder if there is a way to mask it from radars or whatever and stop it from shutting down?
FourCircle is offline  
post #5 of 17 Old 05-06-2015, 03:25 PM
Senior Member
 
Otto's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: Toronto
Posts: 603
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 135 Post(s)
I hear that those sensors can get covered in dirt or something like that and stop working. Have you tried cleaning it off?
Quatto likes this.
Otto is offline  
post #6 of 17 Old 05-07-2015, 01:48 PM
Senior Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 916
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 128 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Otto View Post
I hear that those sensors can get covered in dirt or something like that and stop working. Have you tried cleaning it off?
This is true to an extent, was even more true when these first came around on cars over a decade ago. Not sure if they've improved on the tech to ignore that, but definitely something to look into.
Quatto is offline  
post #7 of 17 Old 05-07-2015, 02:36 PM
Senior Member
 
Otto's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: Toronto
Posts: 603
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 135 Post(s)
Sometimes its the easiest solution that is the best one.
Otto is offline  
post #8 of 17 Old 05-07-2015, 06:12 PM
Super Moderator
 
rnlabas's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Location: Greenville, SC - USA
Posts: 2,371
Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 602 Post(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by Otto View Post
I hear that those sensors can get covered in dirt or something like that and stop working. Have you tried cleaning it off?
The detectors are behind the mirror glass and get "set" or unset. That's when they get kinda screwed up. You must recycle the ignition NOT merely switch off the system with the switch on the A pillar, to reset them.


- Roger
_______________________________________


2014 R8 V10+ 6MT, Daytona Gray Pearl/Black w/Diamond Stitching
2015 Q3 2.0 Quattro Prestige S-line, Tundra/Chestnut
2016 TTS, Nano/Express Red
rnlabas is offline  
post #9 of 17 Old 05-08-2015, 04:06 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 16
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Got some other errors such as Automatic Headlights/wipers: System Fault.

Bringing it into the dealership tomorrow, will try to report back.
Quatto likes this.
kniteshift is offline  
post #10 of 17 Old 05-08-2015, 04:50 PM
Senior Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 916
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 128 Post(s)
Quote:
Originally Posted by kniteshift View Post
Got some other errors such as Automatic Headlights/wipers: System Fault.

Bringing it into the dealership tomorrow, will try to report back.
looking forward to what gets reported back and how long it takes them to fix it and what exactly is wrong.
Quatto is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Audi Q3 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



  Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help! Drivers side power tailgate control button came loose. ivorbiggun Audi Q3 General Discussion 4 03-31-2015 09:07 PM
OEM Q3 Front Floor Mats (right side driver) Herby Interior 8 02-03-2015 11:53 AM
Audi Side Assist BobInPa Electronics and Audio 21 01-28-2015 09:09 PM
Tutorial: add side steps to your Audi Q3 Uniqu3 Appearance & Body 0 01-20-2014 01:08 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off