Audi Q3 Forum banner

1 - 19 of 19 Posts

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter #1
Just got this on my MMI today.

Said that the Audi Side Assist unavailable, has this happened to anyone before?
Will probably bring it into the dealer tomorrow, but just wondering if anyone else has gotten this error?
 

·
Registered
Joined
·
200 Posts
Hmm. Could it be due to a sensor being blocked or thinking it's blocked?
 

·
Premium Member
Joined
·
2,484 Posts
Hmm. Could it be due to a sensor being blocked or thinking it's blocked?
Yep, this happens from time to time (some radar detectors shut it down and vice versa). It wil usually reset itself (ignition off) and if counted too many times will throw a DTC...
 

·
Registered
Joined
·
12 Posts
I've had this problem happen to me before as well. Ended up taking it to the dealer to get it checked out but it was no biggie to fix. Now I wonder if there is a way to mask it from radars or whatever and stop it from shutting down?
 

·
Registered
Joined
·
603 Posts
I hear that those sensors can get covered in dirt or something like that and stop working. Have you tried cleaning it off?
 

·
Registered
Joined
·
914 Posts
I hear that those sensors can get covered in dirt or something like that and stop working. Have you tried cleaning it off?
This is true to an extent, was even more true when these first came around on cars over a decade ago. Not sure if they've improved on the tech to ignore that, but definitely something to look into.
 

·
Premium Member
Joined
·
2,484 Posts
I hear that those sensors can get covered in dirt or something like that and stop working. Have you tried cleaning it off?
The detectors are behind the mirror glass and get "set" or unset. That's when they get kinda screwed up. You must recycle the ignition NOT merely switch off the system with the switch on the A pillar, to reset them.
 

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter #9
Got some other errors such as Automatic Headlights/wipers: System Fault.

Bringing it into the dealership tomorrow, will try to report back.
 

·
Registered
Joined
·
914 Posts
Got some other errors such as Automatic Headlights/wipers: System Fault.

Bringing it into the dealership tomorrow, will try to report back.
looking forward to what gets reported back and how long it takes them to fix it and what exactly is wrong.
 

·
Premium Member
Joined
·
2,484 Posts
Reporting in, they told me it's a wiring issue for the lights and sensor.
Just for your car or generically - I've had NO issues with mine since delivery in Nov...thanks for following up.
 

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter #14
It crapped out again, and was down for a week... I brought it back to the dealer today and they said they need to look at it over night.

Updates to come...
 

·
Premium Member
Joined
·
2,484 Posts
That is strange indeed - keep us updated ...
 

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter #16
Just got off the phone with Audi. Apparently the Rain Light Sensor was bad, and it ties in with Auto Light sensor.
 

·
Premium Member
Joined
·
2,484 Posts
...at least they'll get it fixed.
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Security code SIDE ASSIST

Please someone can tell me how to configure the side assist in VAGCOM, I put it and I think that we need to put a security code which not is where s obtained, thanks
 

·
Registered
Joined
·
76 Posts
The radar sensors for the Side Assist are located behind the rear bumper cover, one on each side. Not to be confused with the round Park Assist ultrasonic sensors (the dime size circles visible on the bumper covers). The Side Assist mirror only contains the yellow warning LEDs.
 
1 - 19 of 19 Posts
Top